Plooien plooien en nog eens plooien

Plooien plooien en nog eens plooien

Het houdt niet op na het uitzoeken van een gordijnstof. Daarna moet u beslissen welke plooi u kiest. Een plooi is erg bepalend voor hoe de stof ‘valt’ en de mate van lichtdoorlatendheid. Wellicht kan deze blog u helpen bij de te maken keuzes.

Enkele plooi
Een enkele plooi wordt vaak geadviseerd bij een groot dessin of groot patroon. Het dessin van het gordijn komt met een enkele plooi het meest tot zijn recht. Het gordijn golft minimaal waardoor het dessin of patroon het meest zichtbaar is. Ook met hele dikke stoffen, zoals velours of chenille, adviseren we een enkele plooi, omdat zulke stoffen al rijk vallen van zichzelf hebben ze weinig extra nodig. Het grote voordeel van een enkele plooi kan zijn dat het pakket aan de zijkant minimaal is, zodat het raam voor het grootste gedeelte zichtbaar en open is. Bij een enkele plooi zeggen we dat u 1.9 tot 2.1 keer de breedte nodig heeft bij een kamerhoge stof.

Dubbele plooi/vlinderplooi
Bijna alle stoffen zijn geschikt voor een vlinderplooi. Door een vlinderplooi krijgt de stof een rijke uitstraling. Een dubbele plooi is de meest gebruikte op dit moment. Bij een dubbele plooi heeft u 2.2 tot 2.5 keer de breedte nodig.

Triplooi
Een triplooi is een driedubbele plooi en werd vroeger meer gebruikt dan hedendaags. Nog steeds wel te gebruiken bij bijvoorbeeld hele fijne stoffen zoals organza of voile. Ook bij effen stoffen die u net wat extra’s wil geven kunt u een triplooi gebruiken. Bij een triplooi heeft u 2.6 tot 3.1 keer de breedte nodig.

Retourplooi
Een retourplooi wordt vaak ingezet om de pakketdikte zo minimaal mogelijk te maken. Er wordt tussen de plooi (enkele of vlinderplooi) een klein plooitje aan de achterkant gemaakt waardoor de tussenruimte naar achteren vouwt. Hierdoor creëer je een soort harmonica-effect. Dit scheelt heel veel ruimte. Omdat er een plooi naar achteren ontstaat kunnen deze gordijnen alleen onder de rails of roede geplaatst worden. Vaak zien we dat mensen een mooie rail roede combineren met de retourplooi.

Waveplooi
Een strakke en moderne manier van plooien is de waveplooi ook wel golfplooi genoemd. Van de stugste tot soepelste stof laat zich perfect golvend plooien m.b.v. een waveplooi. Het geheim van een waveplooi zit hem in het speciale waveband en de waverunners. Een wavegordijn heeft geen hoofdje en hangt daardoor altijd onder het railsysteem. Mensen kiezen dan ook vaak een eyecatcher als ophangsysteem. Denk hierbij aan een moderne RVS rail roede. U heeft ongeveer 2.5 keer de breedte nodig. Daarbij zeggen we wel dat voor een wavegordijn een kamerhoge stof het meest ideaal is. Bij een 140 brede stof krijgt u in de lengte naden. Deze naden kunnen niet helemaal goed uitkomen, waardoor de naad aan de voorkant van de waveplooi zichtbaar is.

Op ringen
Ingeslagen ringen is de voorloper van een wavegordijn. Het is ongeveer dezelfde golfbeweging die het gordijn maakt. Bij een gordijn op ringen hoort altijd een roede. Een roede in combinatie met ingeslagen ringen maakt uw gordijn een stoere krachtpatser. Ook hier adviseren we een kamerhoge stof i.v.m. de naden die aan de voorkant van de plooi kunnen vallen. Een klein nadeel van ingeslagen ringen kan zijn dat hoe hoger de gordijnen zijn hoe lastiger is om ze open en dicht te schuiven.

In onze winkel hebben we alle plooien gemaakt zodat u een beter beeld krijgt. Tenslotte zegt een beeld meer dan 1000 woorden, dus tot ziens in onze woonwinkel.

De Gordijnspecialist Raambekleding Raamdecoratie Rolgordijnen Jaloezieen Rails en roedes Plissegordijnen Woonaccessoires Vloerkleden Paneelgordijnen Lamellen Sierkussens Rolluiken Hordeur Horren Knikarmscherm Markiezen Sierkussens Embrasses Gordijnrails en roedes

De Gordijnspecialist levert een compleet assortiment aan raambekleding voor binnen en buiten. Ook voor horren en woonaccessoires bent u bij De Gordijnspecialist aan het goede adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*